Dječja i preventivna stomatologija

Dječja stomatologija je vrlo kompleksna. Osim usluge saniranja mliječnih i trajnih zubi, potrebno je savjetovati roditelje kako razviti povjerenje djeteta na relaciji terapeut-dijete.

Privikavanje djeteta na pranje zubiju može početi već sa godinu dana. Čim se zubi pojave u usnoj šupljini treba razmišljati o njihovoj čistoći. Najbitnije je prati zube navečer prije spavanja. Međutim, većina djece zaspi dok konzumira svoj zadnji obrok, pa onda neka to bude barem prije obroka radi stvaranja navike.

Potrebno je kupiti četkicu za djecu, mekanu, malu i atraumatsku, te koristiti dječje paste za zube. Dobar izbor predstavlja CURAkid četkica za zube. Najčešći i najgori karijesi su oni nastali pijenjem slatkih napitaka iz bočice.

Dobro je da dijete dođe prvi put u ordinaciju kada još ništa ne boli (oko treće godine života). Prvi bi posjet trebao proći uz igru i nagrađivanje za dobro držanje. Važno je motivirati dijete pričanjem priča i upoznati ga sa terapeutom i ordinacijom, tako da se osjeća ugodno u novom prostoru.

Nakon nicanja trajnih kutnjaka mogu se napraviti tvz. pečatni ispuni. Oni sprečavaju nastanak karijesa. To je potpuno bezbolan postupak zatvaranja jamica i fisura na trajnim kutnjacima. Koriste se materijali koji otpuštaju fluor, onemogućavaju zadržavanje hrane i štite zub od karijesa.