Preventivna stomatologija

Preventivna stomatologija

Prije početka rada u usnoj šupljini, vršimo savjetovanje o održavanju oralne higijene.

Osnovni način sprečavanja nastanka zubnog karijesa i upale zubnog mesa (gingive) jest redovito i pravilno održavanje oralne higijene. Osnovna sredstva za održavanje oralne higijene su zubna četkica i zubni konac. Najbolje je koristiti srednje tvrdu četkicu. Glava četkice mora biti kratka i široka, a vrat fleksibilan kako bi uspjeli očistiti plak sa svih zubnih površina. Osim zuba, potrebno je očistiti (masirati) zubno meso i jezik.

Pravilo je četkati kružnim pokretima u smjeru od zubnog mesa prema zubu. Horizontalna i vertikalna ribanja četkicom nisu dozvoljena jer dovode do recesije (povlačenja) zubnog mesa.

Postoje i posebne vrste četkica za čiščenje međuzubnih ( interdentalnih ) prostora. To su interdentalne četkice za zube.

Kutne četkice idealne su za osobe koje imaju zubne mostove, krunice i implantate.

Super mekane četkice pogodne su nakon kirurških i parodontoloških intervencija, te kod pacijenata koji su na radioterapiji.

Različite otopine za ispiranje usta (CURASEPT, CORSODYL) koriste se da bi potpomogle održavanju oralne higijene, ali sa napomenom da se ne bi smjele koristiti bez savjeta vašeg stomatologa.