Mobilna protetika

Mobilna protetika obuhvaća mobilne protetske radove koje pacijent sam stavlja i vadi iz usta.

Terapija zubnim protezama provodi se u slučajevima potpune bezubosti - totalna proteza,kao i u slučajevima kada nedostaje veći broj zuba - parcijalna proteza. Materijali koji se koriste u izradi zubnih proteza su akrilat, wironit i titan.

Da bi gornja totalna proteza stajala u ustima bitno je uz silu adhezije osigurati i dobar ventilni rub. Kod donje totalne proteze u stabilizaciji koristimo i silu težu. Kod parcijalnih proteza stabilnost se postiže retencijskim vezama.To su lijevane kvačice koje su vidljive i ponekad smetaju pri osmijehu i tzv. zglobne veze (etečmeni, eng. atachment) koje su nevidljive i čvršće, pa omogućuju veću sigurnost i bolju estetiku. Zubi koji se ugrađuju u protezu su kvalitetni i višeslojni pa je lom svjetlosti sličan kao kod prirodnih zuba.

Ukoliko je zbog anatomskih nepravilnosti teško postići stabilitet proteze, preporučujemo ugradnju zubnih implantata čime se postiže dodatna stabilnost.

Fiksna stomatološka protetika

U fiksnu stomatološku protetiku spadaju zubne krunice i mostovi. Fiksni je rad zacementiran u ustima pacijenta i pacijent ga ne može izvaditi.

Zubna krunica je protetski nadomjestak jednog zuba. Postoji više vrsta zubnih krunica.

Akrilatne krunice služe kao privremeno rješenje i nose se do završetka izrade trajnog protetskog rada. Ove se krunice rade u istom danu nakon brušenja zuba.

Metal keramičke krunice su estetske krunice. Njihova podloga izrađena je od legura zlato-platine i krom-kobalt-molibden legure. Krom-kobalt-molibden legura ne sadrži nikal, pa nema alergijske reakcije. Na bazu se nanosi porculan (dentalna keramika) koji se u procesu pečenja kemijski svezuje za leguru. Porculan koji se koristi je visoke kvalitete (npr. IVOCLAR keramika).

Bezmetalne keramičke krunice (baza bez legure) indicirane su za zube u fronti (prednji zubi).

Bezmetalne cirkonske krunice spadaju u sam vrh estetske stomatologije. Na kapice od cirkona nanosi se keramika. Budući da je cirkon bijele boje, za razliku od metal keramičke krunice, ova krunica omogućuje lom i translucenciju svjetlosti kao kod prirodnog zuba. Ove se krunice uglavnom rade na prednjim zubima, ali nisu rijetkost ni protetski radovi koji obuhvaćaju i stražnje zube.

Most je protetski nadomjestak dva ili više zuba. Most se sastoji od krunica nosača i tzv. međučlanova. Međučlan imitira zub koji nedostaje. I nosači i međučlanovi u mostu izrađuju se od istih materijala kao i solo krunice.